Nodejs چیست؟ پلتفرم node js
پلتفرم Nodejs
Nodejs چیست ؟ پلتفرم node js در سال ۲۰۰۹ توسط رایان دایال (Ryan Dahl) ساخته شد. استفاده از نود جی اس به ما این امکان را میدهد تا تنها با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت بتوانیم برنامه نویسی سمت کاربر و سمت سرور وبسایت ها و اپلیکیشن های تحت وب خودمان را انجام دهیم. در این مقاله قصد داریم تا با node js آشنا شویم و ویژگی های آن را بررسی کنیم.
جاوا اسکریپت یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی است که پلتفرم ها و فریمورک های متنوع و پر کاربردی از آن ساخته و منتشر شده است. مهم ترین کاربرد جاوا اسکریپت در سالهای گذشته برنامه نویسی سمت کاربر در ساخت و طراحی وبسایت ها بود. برنامه نویس های وبسایت ها پس از مدتی کار با جاوا اسکریپت و یادگیری آن به سراغ یک زبان سمت سرور مانند asp یا php میرفتند.
شروع Node js
رایان دال سازنده ی node js است که در کالیفرنیای آمریکا متولد شده است. او دانشجو رشته ریاضی بود اما چون به برنامه نویسی علاقه ی زیادی داشت، رشته ریاضی را کنار گذاشت و به برنامه نویسی رو آورد. اوایل کار با برنامه نویسی او از زبان برنامه نویسی روبی (ruby) و فریم ورک (ruby on rails) استفاده می کرد.
دیدن نوار پیشرفت بارگذاری فایل در سایت فلیکر به وسیله ی رایال دال، موجب به وجود آمدن ایده و ساخت nodejs شد. در آن زمان هنگام انتقال فایل در سایت فلیکر، مرورگر نمیتوانست تشخیص بدهد که چه میزان از فایل بارگذاری شده. و بنابراین برای نشان دادن میزان پیشرفت انتقال فایل، مرورگر باید به سرور درخواست ارسال می کرد. رایان دال به دنبال راه بهتری برای این کار بود که همین موضوع موجب معرفی nodejs شد. او توسعه ی نود جی اس را با زبان جاوا اسکریپت آغاز کرد و در ابتدای سال ۲۰۰۹ نود جی اس را معرفی کرد.
Nodejs یاد بگیریم یا PHP
NODE JS چگونه کار میکند؟
در یک تعریف از نود جی اس میتوان گفت:
nodejs (نود جی اس) یک محیط ران تایم (run time environment) مبتنی بر جاوا اسکریپت است که به ما امکان برنامه نویسی سمت سرور را میدهد. این پلتفرم از مدل i/o استفاده میکند که در طراحی برنامه های real time یک گزینه ی بسیار عالی میباشد.”
اما معنی این تعریف پیچیده چیست؟
Node js توسط زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت پیاده سازی شده است که به ما این امکان را میدهد. تا برنامه های و اپلیکیشن هایی که ورودی/خروجی (input/output) زیادی دارند را به وسیله آن پیاده سازی کنیم تا واکنش و تبادل اطلاعات سریع تری را شاهد باشیم. به آن قبیل از برنامه هایی که تبادل اطلاعات سریع و پر سرعتی را دارند برنامه های real time گفته می شود، که در برنامه هایی مانند شبکه های اجتماعی که نمونه ی خیلی خوبی از این گونه برنامه ها است میتوان این موضوع را شاهد بود. از آنجایی که میزان بالای درخواست ها توسط Nodejs به بهترین وسریع ترین شکل ممکن مدیریت می شود. و وبسایت ها و برنامه های پرمخاطب در حال رو آوردن به این پلتفرم در توسعه ی اپلیکیشن ها و وبسایت های خود هستند.
مزایا و معایب نود جی اس
مزایای نود جی اس:
یادگیری آسان: اگر از قبل جاوا اسکریپت را میدانید، جاوااسکریپت از یک زبان هم برای توسعه front-end و هم برای توسعه back-end استفاده می کند. اگر جاوااسکریپت را یاد داشته باشید یادگیری نود جی اس برایتان خیلی آسان تر خواهد بود.
مقیاس پذیری: نود جی اس به صورت ذاتی مقیاس پذیر است، همانطور که پروژه شما رشد می کند، می توانید به راحتی سرورهای بیشتری را برای مدیریت حجم کاری افزایش یافته اضافه کنید. این امر نود جی اس را به گزینه ای ایده آل برای برنامه های کاربردی وب با ترافیک بالا تبدیل می کند.این زبان انتخاب خوبی برای ساخت برنامه های تحت وب در مقایس بزرگ است.
جامعه بزرگ و پشتیبانی قوی: نود جی اس دارای جامعه ای بزرگ و فعال از توسعه دهندگان است. این به این معنی است که می توانید به راحتی در صورت بروز مشکل کمک پیدا کنید. این به انبوهی از کتابخانهها، فریمورک ها و ابزارهای شخص ثالث تبدیل میشود که به راحتی در دسترس هستند تا تجربه توسعه شما را افزایش دهند.این جامعه پشتیبانی از آموزش ها و منابع مفید را فراهم میکند.
کتابخانه و ابزار های فراوان: نود جی اس طیفی گسترده از کتابخانه و ابزار ها دارد که به شما کمک میکند سریع تر برنامه های خود را توسعه دهید.
معایب نودی جی اس:
محدودیت زمان اجرا (CPU): Node.js ممکن است بهترین انتخاب برای برنامههایی نباشد که به پردازش سنگین CPU نیاز دارند. به عنوان مثال، نمی تواند کد را به صورت موازی روی چندین CPU اجرا کند.برای برنامه های سنگین و پیچیده ممکن است مناسب نباشد.
منحنی یادگیری: برای کسانی که جاوااسکریپت آشنا هستند یادگیری نود جی اس برای آن ها آسان خواهد بود. کسانی که هم در جاوا اسکریپت و هم برنامه نویسی ناهمزمان تازه کار هستند ممکن است با منحنی یادگیری تندتری مواجه شوند.
مشکلات حافظه: نود جی اس می تواند حافظه زیادی بیشتری نسبت با برخی زبان های دیگر مصرف کند. به خصوص اگر برنامه های پیچیده ای را توسعه می دهید مدیریت صحیح حافظه ضروری است.
کدام شرکت های از node js استفاده میکنند؟
- Netflix
- PayPal
- Walmart
- eBay
مهم ترین قابلیت های NODE JS
سرعت Node.js
Node js از موتور V8 بهره میبرد. موتور V8 توسط گوگل ساخته شده است که کد های جاوا اسکریپت را به زبان ماشین تبدیل میکند. همین مسئله سرعت واکنش زبان جاوا اسکریپت را بسیار افزایش میدهد و موجب میشود تا کد های جاوا اسکریپت ما به مراتب سریع تر اجرا شود. از این رو هر پلتفرم یا فریمورک جاوا اسکریپتی که از آن استفاده کند، سرعت بالایی را خواهد داشت.کم بودن زمان اجرای nodejs (نود جی اس) اصلی ترین دلیل محبوبیت آن می باشد.
دیتابیس MongoDB
پکیج منیجر مناسب
nodejs (نود جی اس) از پکیج منیجر (package manager) بسیار قدرتمندی به نام npm استفاده میکند این پکیج منیجر به ما این امکان را میدهد تا بسته های نوشته شده به زبان جاوا اسکریپت را به سادگی نصب یا آپدیت کنیم. تقریبا تمامی فریمورک ها و پلتفرم ها در حال استفاده از npm برای انتشار کدهای خود هستند.
توسعه ی Node js توسط جاوا اسکریپت
به دلیل بهره گیری نود جی اس از جاوا اسکریپت موجب شده است تا nodejs بتواند همیشه راهی برای پیشرفت و اضافه کردن قابلیت های جدید داشته باشد. نوشتن کد های جاوا اسکریپت در سمت سرور و سمت کاربر، دست برنامه نویس ها را در ساخت برنامه های بزرگ بازتر میگذارد. از آنجایی که اکثر توسعه دهندگان به مقدار خیلی کم جاوا اسکریپت را میدانند و از آن استفاده میکنند، یاد گیری Nodejs کار چندان سخت و جدید نخواهد بود.
یادگیری رایگان جاوااسکریپت
آیا یادگیری NODE JS آینده ی روشنی دارد؟
در سراسر دنیا تعداد مخاطبین استفاده کننده از اینترنت روز به روز در حال افزایش است و میزان نیاز به زبان ها و تکنولوژی های قدرتمندتر و سیع تر در دنیای برنامه نویسی یکی از مهم ترین دغدغه های برنامه نویس هاست. برخی زبان های برنامه نویسی در حال پس رفت هستند و زبانهای برنامه نویسی جدید یا رو به رشد درحال جایگزین شدن آنها میباشند. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت با انعطاف بسیار بالایی که در توسعه ی چاچوب ها و پلتفرم هایی مانند node js داشته است هر روز خود را با نیاز ها همگام کرده است. سریع تر بودن node js نسبت به دیگر زبان های برنامه نویسی سمت سرور، این زبان را به الویت اول برنامه نویس ها تبدیل کرده است. نمودار زیر میزان جست و جوی node js را در موتور جست و جوی گوگل نشان میدهد.
Nodejs یاد بگیرید!!!
جامعه ی آماری این زبان برنامه نویسی روز به روز در حال افزایش است و توسعه دهندگان بسیاری در انجمن ها یا وبسایت های مرتبط با nodejs در حال فعالیت هستند. گمان ها بر این است که این زبان ظرف مدت کوتاهی بخش وسیعی از بازار کار را در دست بگیرد.
سخن آخر
Node.js یک محیط اجرای جاوا اسکریپت قدرتمند است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد برنامه های سمت سرور (Backend) سریع، مقیاس پذیر و کارآمد بسازند. ماهیت ناهمزمان و غیر مسدود کننده، اکوسیستم بسته گسترده و پشتیبانی فعال جامعه، آن را به انتخابی محبوب در میان برنامه نویسان تبدیل کرده است. چه در حال ساخت برنامه های کاربردی وب، API ها، میکروسرویس ها یا ابزارهای خط فرمان باشید، Node.js ابزارها و ویژگی های لازم برای ایجاد برنامه های کاربردی با کارایی بالا را فراهم می کند.
واضح است که Node.js پتانسیل قابل توجهی در دنیای فناوری دارد. استفاده گسترده، پشتیبانی عظیم جامعه و محبوبیت بسیار زیاد آن را به یک فناوری استثنایی تبدیل کرده است. با در نظر گرفتن آمار Node.js 2024، برنامه نویسان و صاحبان کسب و کار از مزایای آن بسیار قدردانی می کنند. زیرا راه را برای موفقیت با منابع، زمان و پیچیدگی محدود هموار می کند.
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام و عرض ادب، ممنون از مقاله خوبتون، چند سوال: 1. آیا نودجی اس هم مانند لاراول متن باز هست؟ 2. نودجی اس به تنهایی میتونه سایت طراحی کنه یا برای سمت سرورش باید فریم ورک استفاده کرد؟ مثل php که تنهایی هم میتونه و لاراول هم داره
3. نود جی اس برای موبایل هم خروجی میده؟ 4. کدهای جاوا اسکریپت یا جی کوئری چقد شباهت دارن به نودجی اس؟ یعنی یه فرانت کار راحت میتونه با نودجی اس مچ بشه؟ 5. برای دسکتاپ هم میشه برنامه نوشت؟ با سپاس از شما
سلام.
در جواب سوال یک بله. در جواب سوال دوم میشه اما یه فریمورک مثل express کارو راحت تر میکنه. دقیقا مثل لاراول برای php.
جواب سوم نود جی اس سمت سرور هست فرقی نداره برای سایت باشه یا اپ.
جواب چهارم کل سینتکس جاوااسکریپت هست.
جواب آخر هم بله
سلام اقای مقصودی ،برنامه ای برای دوره ی node.js دارید ؟
سلام خداقوت.
آقای مقصودی ساخت API آموزش میدین که بشه UPDATE, DELETE و INSERT کرد با nod.js؟
سلام، متشکرم
حتما در آموزش nodejs بررسی میکنیم.
اما جلوتر یک مقاله در این موضوع آماده میکنیم.