مقایسه دیتابیس MongoDB و MySQL
تفاوت دیتابیس های noSQL و SQL
MongoDB و MySQL دوتا از بهترین و محبوب ترین دیتابیس های مورد استفاده در سال ۲۰۲۰ هستند. مدیریت داده ها و اطلاعات و همچنین ذخیره سازی آنها به یک مسئله بسیار مهم تبدیل شده است، برای مدیریت داده ها و اطلاعات می توان از دیتابیس های گوناگونی استفاده کرد. در این مقاله قصد دارم پایگاه داده های MongoDB و MySQL را مورد بررسی قرار دهم و ویژگی هرکدام از این بانک های اطلاعاتی را برای شما بیان کنم. تا در نهایت بتوانید با مطالعه اطلاعات مربوط به دیتابیس SQL و noSQL بتوانید بهترین تصمیم را در انتخاب آن ها بگیرید.
MongoDB یا MySQL؟
دیتابیس چیست؟
پایگاه داده یا دیتابیس به مجموعه ای از اطلاعات که در قالب ساختار های مشخص سازماندهی شده است، گفته می شود. که این اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی به راحتی قابل دسترسی، مدیریت و به روز رسانی می باشد. با گسترش طراحی وب سایت های پویا (Dynamic) در شبکه جهانی اینترنت نیاز به database های بزرگ و قدرتمند برای مدیریت اطلاعات موجود، احساس می شد.
مدیریت پایگاه های داده یک فرآیند پیچیده است که برای ساده تر شدن آن راهکار ها و برنامه های مختلفی همچون SQL ارائه شد. SQL مخفف Structured Query Language است. که به شما امکان می دهد به پایگاه داده ها دسترسی داشته باشید و آن را دستکاری کنید. SQL در سال 1986 به عنوان یک استاندارد در موسسه استاندارد ملی آمریكا (ANSI) شناخته شد.
تفاوت دیتابیس nosql و sql
رایج ترین نوع دیتابیس ها امروزه بر مبنای SQL می باشند و اینگونه پایگاه های داده با نام، رابطه ای (Relational) شناخته می شوند. اما با پیشرفت سریع و چشمگیر تکنولوژی در چند سال اخیر، نیاز به پردازش قوی تر، ذخیره سازی بهینه تر و سرعت بالا به خصوص در داده های غیر ساخت یافته (بدون ساختار) کاملا حس می شد.
دیتابیس های SQL وقتی با حجم عظیمی از داده های بدون ساختار، برای ذخیره سازی رو به رو می شدند، از سرعت و کاراییشان کاسته می شد. برای حل این مشکلات و نقاط ضعف، پایگاه داده NoSQL با اهداف متفاوتی ارائه شد. هدف اصلی NoSQL مدیریت، ذخیره سازی و کار با داده های بدون ساختار و حجیم می باشد.
کلیدی ترین تفاوت SQL و NoSQL
دیتابیس های noSQL و mySQL تفاوت های زیادی باهم دارند برای مثال دیتابیس های SQL مثل MySQL از ساختار جدولی استفاده میکنند و دیتابیس های noSQL مثل MongoDB از ساختار خاصی پیروی نمیکنند که در ادامه به بررسی این تفاوت ها میپردازیم. دیتابیس SQL به صورت اصلی با به عنوان بانک اطلاعاتی رابطه ای (RDBMS) شناخته می شود. در حالی که پایگاه داده NoSQL به عنوان یک بانک اطلاعاتی غیر رابطه ای و توزیع شده شناخته می شود.
تفاوت زبان دیتابیس های noSQL و SQL
بانک اطلاعاتی SQL زبان query ساختار یافته مبتنی بر داده (SQL) را تعریف و دستکاری می کند. SQL یکی از گزینه های متنوع، پرکاربرد و در دسترس است، که برای نمایش داده های پیچیده و بزرگ گزینه ای مناسب است. اما همانطور که از یک طرف این زبان بسیار قدرتمند است، از طرف دیگر می تواند محدود کننده باشد
. SQL از شما می خواهد که قبل از کار با آن، از طرح های از پیش تعریف شده، برای تعیین ساختار داده های خود استفاده کنید. همچنین تمام داده های شما باید از همان ساختار پیروی کنند. پایگاه داده NoSQL دارای یک طرح پویا برای داده های بدون ساختار است.
داده ها از بسیاری جهات ذخیره می شوند و این بدان معنی است که می تواند به صورت اسناد، KeyValue و یا مبتنی بر نمودار سازماندهی شود. این انعطاف پذیری بدان معنی است که اسناد را می توان بدون ایجاد ساختار مشخص در ابتدا ایجاد کرد. همچنین هر سند می تواند ساختار منحصر به فرد خود را داشته باشد.
مقیاس پذیری در noSQL بهتر از SQL
مقیاس پذیری در دیتابیس مدل رابطه ای مثل mySQL بسیار دشوار است، تقریبا نیاز به تغییرات اساسی در کلیه پایگاه داده دارد. در حالی که تغییر دادن و توسعه دیتابیس NoSQL مثل MongoDB بسیار ساده تر است و روند آسان تری دارد.
پشتیبانی کدام بیشتر است؟ SQL یا NoSQL
دیتابیس های SQL معمولا از پشتیبانی خوب و مناسبی برخوردار هستند. اما در نقطه مقابل، تنها برخی از دیتابیس های NoSQL به این صورت عمل می کنند، بیشتر آن ها پشتیبانی رسمی ندارند و برای یافتن راهکار ها باید از انجمن ها و موارد مشابه آن استفاده کنید. اما MongoDB یکی از پشتیبانی بازم برخوردار است.
خب بریم توضیحات بیشتری درباره دیتابیس mySQL و MongoDB بدیم.
دیتابیس MongoDB
MongoDB (مونگو دی بی یا مانگو دی بی) یک دیتابیس NoSQL است، که به صورت Cross-Platform روی سیستم عامل های مختلف اجرا می شود. همچنین اغلب زبان های برنامه نویسی را نیز پشتیبانی می کند. مونگو یک پایگاه داده قدرتمند، منعطف و مقیاس پذیر است. در این نوع پایگاه داده جدول و رکورد وجود ندارد و از collection و Document استفاده می شود. روند فعالیت آن نیز به این صورت است که داده ها را با فرمت Jason (البته نام این حالت در مانگو دی بی Bason است) و بدون اسکیمای خاصی ذخیره می کند. بدین ترتیب یکپارچه سازی داده ها را در برخی برنامه های کاربردی آسان تر و سریع تر می کند.
پس طبیعی است که برنامه نویسان زبان Node.JS تمایل زیادی دارند، که با این پایگاه داده کار کنند و علاوه بر آن JSON تبادل داده ها بین برنامه های وب و سرورها را با فرمت قابل خواندن توسط انسان تسهیل می کند. در MongoDB می توانید master-slave replication ایجاد کنید. در حالت master قابلیت خواندن و نوشتن وجود دارد. اما در حالت slave فقط قابلیت خواندن وجود دارد. دقت داشته باشید هر slave می تواند در شرایطی که نسخه master جاری خود با مشکل مواجه شد از یک نسخه master دیگر استفاده کند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره دیتابیس MongoDB
دیتابیس MySQL
در طرف مقابل MySQL (مای اس کیو ال) یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین سیستم های مدیریت پایگاه داده است، که توسط شرکت Oracle توسعه و توزیع یافته است. این دیتابیس از نوع SQL است و درفضای وب رقبای کمی دارد. در واقع مبنای ایجاد این سیستم بر پایه تسهیل دسته بندی یکپارچه و منظم اطلاعات و همچنین دسترسی سریع و آسان به آن ها متمرکز است.
پایگاه داده MySQL به صورت open source است و سرور آن به چندین کاربر اجازه استفاده همزمان از داده ها را می دهد. دیتابیس MySQL کارایی خوب و مناسبی دارد. در کنار این موارد، سهولت در تنظیم و یادگیری استفاده از آن باعث محبوبیت زیاد آن شده است. مای اس کیو ال به صورت Enterprise نیز عرضه می شود که برای شرکت های بزرگ با حجم داده های بسیار زیاد و عظیم مناسب است. با داشتن اشتراک و پرداخت هزینه می توان از این حالت نیز برخوردار شد.
تفاوت های میان MySQL و MongoDB
در MongoDB اطلاعات به شکل سند متنی Json نمایش داده می شوند، اما در Mysql داده ها در Table و ستون ها نمایش داده می شوند. مانگو دی بی ساختار جدولی ندارد و به همین دلیل اضافه کردن ساختار یا ویژگی های جدید، تاثیری روی سایر ساختار ها ندارد. در نقطه مقابل یعنی mysql برای اضافه کردن ستون جدید، تمام دیتابیس پیمایش می شود و ممکن است مشکلاتی در زمان انجام اینکار ایجاد گردد.
هنگامی که توسعه دهندگان MySQL می خواهند به داده ها دسترسی پیدا کنند، داده ها را در یک فرآیند از چندین جدول با هم ادغام می کنند که به آن پیوند (Join) گفته میشود. در حالی که در دیتابیس MongoDB در هر سند ساختار های متفاوتی وجود دارد که انجام اینکار را به شکلی متفاوت، ساده تر می کند. MySQL داده ها را در جداول ذخیره می کند و از زبان جستجوی ساختار یافته (SQL) برای دسترسی به پایگاه داده استفاده می کند. MongoDB اسناد اطلاعات مرتبط را با هم ذخیره می کند و برای دسترسی از زبان جستجوی (MQL) استفاده می کند.
MangoDB از مدل تراکنشی BASE استفاده می کند که سربار (overhead) کمتری نسبت به مدل تراکنشی ACID در MySQL تحمیل می کند.
شباهت های MySQL و MongoDB
در صورتی که ایندکس داده ای پیدا نشود، Mysql به طور خودکار تمام جدول را پیمایش و جستجو می کند تا ایندکس مربوطه را پیدا کند. در MongoDB نیز همه اسناد موجود در یک مجموعه پیمایش و جستجو می شوند تا اسناد مرتبط با داده خواسته شده، پیدا شود.
مزایای دیتابیس MongoDB
- سرعت بالا در بروزرسانی اطلاعات
- مقیاس پذیری مناسب
- انعطاف پذیری بالا
- وابسته نبودن به ساختار خاص و مشخص
- پردازش و جستجو قوی در حجم بسیار زیاد اطلاعات
- ذخیره سازی داده ها و اطلاعات حجیم
- استفاده از ذخیره سازی و رایانش ابری
- با کمترین هزینه می توان ساختار و معماری آن را گسترش داد
معایب دیتابیس MongoDB
- از زبان sql برای کوئری ها استفاده نمی کند
- برای تبدیل زبان sql به mongodb باید از روش ها و ابزار هایی استفاده کرد که یک لایه اضافی برای اتصال و کار با دیتابیس محسوب می شوند.
- راه اندازی آن ممکن است کمی زمان بر باشد
- محدودیت حافظه
مزایا دیتابیس mysql
- Open source
- رایگان است (البته نسخه تجاری هم دارد)
- قابلیت استفاده از چند رابط کاربری به صورت همزمان
- سهولت در تنظیم و یادگیری عملکرد آن
- هزینه پایین برای راه اندازی و نگه داری
- عملکرد خوب و مناسب
- کاربردی و مناسب در سطح وب
- پشتیبانی خوب و مناسب
- پشتیبانی از زبان Sql
معایب دیتابیس mysql
- به طور معمول از XML و OLAP پشتیبانی نمی کند
- عدم پشتیبانی کامل از کلیه استاندارد های زبان sql
- مقیاس پذیری کم
دیتابیس MongoDB یا Mysql: امنیت
MongoDB همچنین اقدامات امنیتی گسترده ای را ارائه می دهد. یکی از ویژگی های امنیتی برجسته آن شامل دسترسی مبتنی بر نقش است. بر این اساس می توانید به کاربران نقش ها و امتیازات مختلفی بدهید. به غیر از آن، MongoDB تمام ترافیک را از طریق رمزگذاری TLS/SSL رمزگذاری می کند.
یکی دیگر از ویژگی های جالب ارائه شده توسط MongoDB، رمزگذاری در سطح زمینه سمت مشتری است. این ویژگی به یک برنامه اجازه می دهد قبل از ارسال فایل به سرور، فیلدهای موجود در اسناد را رمزگذاری کند. فقط کاربرانی که کلید رمزگذاری مناسب را دارند می توانند داده ها را برای خواندن آن رمزگشایی کنند. اگر یک کلید رمزگذاری حذف شود، همه دادهها غیرقابل دسترس میشوند.
هنگامی که به امنیت می اید، هر دو پایگاه داده ویژگی های امنیتی گسترده ای را ارائه می دهند. بنابراین، شما نمی توانید ادعا کنید که یکی از انها در این زمینه بهتر از دیگری است. انتخاب بستگی به نیازهای کسب و کار دارد.
دیتابیس MongoDB یا Mysql: سرعت
MySQL نسبتا کند است زیرا اطلاعات را به صورت منطقی در جداول سازماندهی می کند. پایگاه داده باید داده ها را از بسیاری از جداول برای به روز رسانی یا بازیابی اطلاعات، افزایش بار سرور و سرعت تخریب کند.
MongoDB به وضوح انتخاب درستی است اگر شما بر اساس سرعت و عملکرد بالاتر تصمیم می گیرید.
جامعه آماری دیتابیس MongoDB و MySQL
طبق گزارش های DB-Engines در سال 2024 دیتابیس MongoDB سهم 13.22 درصد از بازار سیستم های مدیریت پایگاه داده NoSql را به خودش اختصاص داده است که این دیتابیس رو به دومین پلتفرم محبوب تبدیل میکند.
MySQL با سهم 17.7 درصد محبوب ترین سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای در جهان است.
اگر به این ارقام دقت کنید متوجه میشود که در حال حاضر دیتابیس MongoDB از نظر سهم کلی بازار محبوبیت بیشتری نسبت به دیتابیس MongoDB دارد.
سخن آخر
در این مقاله ما به برسی دو دیتابیس قدرتمند پرداختیم و مزایا و معایب این دو دیتابیس رو برسی کردیم. در نتیجه، انتخاب بین دیتابیس MongoDB و MySQL به نیاز های خاص شما و ماهیت پروژه شما بستگی دارد. اگر به انعطاف پذیری و مقایس پذیری و تجزیه تحلیل نیاز دارید دیتابیس MongoDB انتخاب بهتری است. و اگر به ثبات قوی و پشتیبانی و مدل سازی داده های رابطه ای نیاز دارید دیتابیس MySQL میتوانید انتخاب مناسب تری باشد. ضروری است که قبل از انتخاب دیتابیس نیاز های خود را با دقت پیدا کنید و بعد تصمیم بگیرید و یکی را انتخاب کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
ممنون خیلی کاربردی بود